Gece Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Gece Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Mide Bulantısı

Birçok insan özellikle gece mide bulantısı ile uyanır. Mide bulantısı nedeniyle kolayca uykuya dalamazlar ve bu durum oldukça rahatsız edici olabilir. Gece mide bulantısının temel nedenlerinden biri, gün içinde fazla tüketilen kafeinli ürünler, yatmadan önce yağlı ve ağır yemekler yemek ve sigara kullanımıdır. Ayrıca, gün içinde ağrıları hafifletmek için fazla kullanılan ilaçlar da gece mide bulantısına neden olabilir. Eğer halsizlik ve iştahsızlık ile birlikte mide bulantısı yaşıyorsanız, bu durum gastritin başlangıcı olabilir ve geciktirmeden doktora başvurmalısınız.

Geceleri Mide Bulantısı ile Uyanmak

Gece mide bulantısı yaşamanın bir diğer nedeni, sıcak, acı ve hızlı yemekler tüketmektir. Yorulmuş mide, gece siz uyurken çalışmaya başlar ve bu da mide ağrısı, bulantı ve kasılmalara yol açar. Stresli ve bunalımlı dönemlerde de mide bulantısı ve mide ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Stres hormonları, bağırsak ve mide kasılmalarına sebep olur. Ayrıca stresin neden olduğu yeme bozuklukları ve iştahsızlık da geceleri mide bulantısına yol açabilir.

Gece Mide Bulantısı Neden Olur?

Gastroenterit: Günün herhangi bir saatinde veya uyku sırasında mide bulantısı yaşanabilir. Eğer bu duruma ateşlenme, ishal ve baş ağrısı da eşlik ediyorsa, sindirim sisteminde oluşan bir iltihap gece mide bulantısına neden oluyor olabilir. Sindirim sisteminde iltihaplanma, viral enfeksiyonlar özellikle ergenlik ve çocukluk dönemlerinde sıkça görülür. Bu tür mide bulantısı genellikle bir gün içinde geçer, ancak bazen birkaç gün sürebilir. Bu durumda tıbbi bir tedavi seçeneği yoktur, hastalığın gidişatı takip edilmeli ve evde alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Alternatif tedavi yöntemleri ile kaybedilen sıvı tekrar kazanılabilir.

Gıda Zehirlenmesi: Bozuk yiyeceklerin tüketilmesi gıda zehirlenmesine neden olabilir. Gece mide bulantısı genellikle bozuk yiyecekleri yedikten 6-48 saat sonra ortaya çıkar ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Bu dönemde mide bulantısına ek olarak kusma da yaşanabilir ve vücut susuz kalabilir. Vücudun kaybettiği su miktarını karşılamak için bol su ve sıvı alımı ihmal edilmemelidir.

Gece Mide Bulantısı İçin Neler Yapılabilir?

Gece mide bulantısı, alınan ilacın yan etkisi, gıda zehirlenmesi veya hamilelik nedeniyle ortaya çıkmışsa, önlem almak için çeşitli yöntemler uygulanabilir:

  • Zencefil çayı tüketmek.
  • Gece yatmadan önce tuzlu atıştırmalıklar ve ekmek tüketmek.
  • Nane limon kaynatıp içmek.
Gece mide bulantısı başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmışsa, bu durumu teşhis etmek için bir uzmana başvurmalısınız. Sebebe yönelik tedavi yöntemi uygulanarak, altta yatan hastalık tedavi edildiğinde mide bulantısı da ortadan kalkacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni