Mide Bulantısı İshal Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Mide Bulantısı İshal Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı ve İshal

Mide bulantısı ve ishal her ne kadar çocuklarda daha sık gözlemlense de yetişkinlerde de zaman zaman ortaya çıkabilir. Mide bulantısı ve ishal, çocukları daha çok etkileyen ve yer yer tehlikeli boyutlara ulaşabilen bir durumdur. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, ishal ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Çocuklar veya yetişkinler, mide bulantısı ve ishalin ortaya çıkmasının çeşitli sebepleri olabilir. Mide bulantısı ve ishale sebep olan nedenlerin doktor kontrolünde gözlem altına alınarak teşhis edilmesi sonucunda tedavi edilmesi gerekmektedir. Mide bulantısı, kusma ve ishal durumları kontrol altına alındığında hasta rahatlatılır ve sıvı kaybı önlenir. Mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin ardından ishal başlayabilir. Dışkının sulu ve gevşek olması, hastanın sıkça tuvalete gitme ihtiyacı duymasına sebep olur. İshal durumu, vücudun ani su kaybı yaşamasına neden olur. Normal ve hastalıksız olan vücutta, besinler bağırsaklardan geçerken suları çekilir ve dışkı katı halde dışarı atılır. İshalde bu durum değişiklik gösterir ve besinler bağırsaklardan hızlı geçer ve suları çekilmez, dışkı sulu ve gevşek olarak dışarı atılır. Vücudun aşırı su kaybını engellemek için sıvı tüketimine dikkat etmek gerekir. İshal, beraberinde karın ağrısı, kusma, kramp ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları da getirebilir. Bu rahatsızlıklar gözlemlendiğinde ihmal edilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidip muayene olmak gereklidir.

Mide Bulantısı, Kusma ve İshal Oluşumunun Sebepleri

  • Besin zehirlenmesi
  • Mide gribi
  • Soğuk algınlığı
  • Akut hastalıklar
  • Enfeksiyonlar
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • İshal edici özelliği bulunan besinlerin fazla tüketilmesi
  • Bakteriler
Genellikle kış ve bahar dönemlerinde yayılan virüslerin etkisiyle vücudumuzun sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminde zayıflama gözlemlenir. Bahar ve kış aylarında yayılan bu virüslerin etkisiyle mide ve bağırsak iltihapları vücutta görülebilir. Mide ve karın bölgesinde iltihaplanmalar oluşur. Bu virüslerin etkisiyle oluşan hastalıklarda ateş, mide bulantısı ve ishal sıkça gözlemlenir. Hastalığın tehlikeli bir boyutu yoksa, bu hastalık doktor kontrolü altında bir haftaya kadar etkisini yitirir ve vücut normale döner. Bu durumlarda halsizlik, yorgunluk ve güçsüzlük halleri oluşabilir. Buna sebep olan faktör, vücudun su kaybına maruz kalmasıdır. Mide bulantısı ve ishal, 1-5 yaşlarındaki bir çocukta görüldüğünde hemen doktor kontrolünden geçmesi gereklidir çünkü bulantı ve ishal çocuklarda çok daha etkilidir ve tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Mide Bulantısı ve İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Alkolden uzak durulmalı.
  • Kafein ve karbonatlı içeceklerden kaçınılmalı.
  • Baharatlı ve yağlı besinlerden kaçınılmalı.
  • Vücuda bol bol sıvı takviyesi yapılmalı.
  • Haşlanmış patates, muz, pilav gibi hafif besinler tüketilmeli.
  • Süt ürünleri tüketilmemeli.
Çocuklarda ishal görüldüğünde ilk müdahale olarak muz yedirilmesi önerilir. Muzdaki değerlerin kabızlık yaptığı bilinmektedir. İshal olan vücuda ilaçsız doğal yollardan bu problemi giderebilmek için önerilen bir yöntemdir. İshal, tüm vücutlarda su kaybına neden olur fakat çocuklarda bu durumla karşılaşmak tehlike arz ettiği için daha dikkatli olunmalıdır. Vücutta kaybedilen sıvı ile birlikte çeşitli mineraller de kaybedilir. Bu minerallerin yerine takviye edilmesi için tedavi gerekmektedir.

Mide Bulantısı ve İshal Hastalığına Karşı Kür

İlk aşamasında evde yapabileceğiniz bir karışım olarak 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz, 8 çay kaşığı şeker ve 1 çay bardağı portakal suyu ya da 2 muz eklenebilir. Bu karışım, mineralleri kazanma açısından hastalığa iyi gelecektir. Ancak her zaman en iyi tedavi şekline karar verilmesi için doktor kontrolünden geçmeniz tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni